> το παρόν
> το παρελθόν
  - ιστορία κελαριού
  - μενού "παρελθόν"
  - λίστα κρασιών
  - υπηρεσίες
  - ρεμπέτικα/λαϊκά
> το μέλλον
> εκδηλώσεις
> κρατήσεις
> επικοινωνία
   
   
   γεύσεις από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

αρχική σελίδα / παρελθόν / ιστορία κελαριου


Σε ένα ιστορικό χώρο, όπου λειτουργούσε μία από τις 10 καλύτερες ταβέρνες της Αθήνας του 1934, βρίσκεται το Κελάρι"Υπόγεια Ταβέρνα".

Το όνομά του το πήρε από το γεγονός ότι ο ποιητής Κ.Βάρναλης εμπνεύστηκε, μέσα στον χώρο αυτόν, το ποίημα
"Μες την Υπόγεια την Ταβέρνα"
το οποίο
ο συνθέτης Μ.Θεωδωράκης το μελωποίησε,
ο ερμηνευτής Γ.Μπιθικώτσης το τραγούδησε!Πολλές Ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο,
όπως "η κυρία Δήμαρχος" 1960 με την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Βασίλη Αυλωνίτη, όπου εμφανίζονται ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλα σε μουσική του Μ.Χατζιδάκι.Η υπόγεια ταβέρνα "Παπασπύρου" ή αλλιώς η "Υπόγεια Ταβέρνα", μαζί με το περίφημο κρασί της σέρβιρε και νόστιμα μαγειρευτά φαγητά!
Η σταθερή θερμοκρασία του υπόγειου πέτρινου κτιρίου και η υγρασία από το χωμάτινο δάπεδο, δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες ωρίμανσης των κρασιών στα βαρέλια.

Το βαρέλι με το όνομα "Μαρίκα" διέθετε το καλύτερο κρασί όλων, καθώς το έγλειφαν (περισσότερο από τα άλλα) τα υπόγεια ρεύματα του χαμένου ποταμού Ιλισού (την σημερινή Λ. Βασ. Κωνσταντίνου), που διάσχιζαν την περιοχή (Βατραχονήσι).

Η επιτυχία της Υπόγειας Ταβέρνας σταμάτησε άδοξα από τον σεισμό του 1980, όπου το πέτρινο κτήριο κρίθηκε κατεδαφιστέο και επικίνδυνο για τους περαστικούς, κάτι που δεν εμπόδισε τους θαμώνες της ταβέρνας να συνεχίσουν να διασκεδάζουν για 2 χρόνια, καταλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο χώρο και αγνοώντας τον κίνδυνο...

Σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες ανακαινήσεις, ανακατασκευάσαμε τον ιστορικό αυτόν χώρο και είναι διαθέσιμος τόσο για τους πελάτες του εστιατορίου Cucina Fresca λειτουργώντας σαν κελάρι, όσο και τους επισκέπτες από την αυθεντική του είσοδο από την οδό Αρκτίνου 8.

.