> το παρόν
> το παρελθόν
  - ιστορία κελαριού
  - μενού "παρελθόν"
  - λίστα κρασιών
  - υπηρεσίες
  - ρεμπέτικα/λαϊκά
> το μέλλον
> εκδηλώσεις
> κρατήσεις
> επικοινωνία
   
Σήμερα στο κελάρι "Υπόγεια Ταβέρνα" θα βρείτε 58 ξεχωριστές
Ελλ-οινκές ποικιλίες κρασιού, από τις 270 επισήμως καταγε-γραμμένες. 21% του στόχου έχει επιτευχθεί, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις εξαφανισμένες και τις μη-οινοποιίσιμες ποικιλίες.
Ακόμα το κελάρι μας διαθέτει 30% περισσότερες γηγενείς ποικιλίες κρασιού, από κάθε κάβα ή OnLine Shop στη χώρα μας!
   γεύσεις από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

αρχική σελίδα / παρελθόν


Στο κελάρι "Υπόγεια Ταβέρνα" 1934 του εστιατορίου μας, θα βρείτε γεύσεις από το παρελθόν και όλες τις Ελλ-Οινικές ποικιλίες κρασιού!

Μία ταβέρνα που γεννήθηκε το 1934, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο
στην γειτονιά που φέρει το τοπωνύμιο "Βατραχονήσι".

Έγινε γνωστή χάρη σε ένα φυσικό φαινόμενο, το γεγονός ότι τα υπόγεια ρεύματα του ποταμού Ιλισού (σημερινή Βασ. Κωνσταντίνου), περνούσαν από την υπόγεια ταβέρνα και έγλειφαν τα βαρέλια της, που ωρίμαζε το περίφημο κρασί!

Σταμάτησε η λειτουργία της, λόγω μιας φυσικής καταστροφής, τον σεισμό του 1981, όπου το κτίριο κρίθηκε κατεδαφιστέο. Οι θαμώνες της υπόγειας ταβέρνας, γνήσιοι και αυθεντικοί λάτρεις του καλού κρασιού, αγνοώντας τον κίνδυνο αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το ετοιμόρροπο κτίριο και τρύπωναν μέχρι το 1983 για να γευτούν το τελευταίο κρασί!

Η Υπόγεια Ταβέρνα κατά την λειτουργία της, ενέπνευσε ποιητές (K.Βάρναλης - "Μες την Υπόγεια την Ταβέρνα"), αποτυπώθηκε σε Ελληνικές ταινίες ("Η κ. Δήμαρχος" Γ.Βασειλιάδη, Α.Αυλωνίτης), γέννησε παιδιά (Ευφορίωνος 13 & Αρκτίνου, σημερινό Cucina Povera) και φυσικό επακόλουθο ήταν η 3η γενεά ιδιοκτητών του χώρου, σεβόμενη την ιστορία, να την ανακατασκευάσει με υλικά απ' τα "σκουπίδια", σύμφωνα με τους στοίχους "...σαν τα σκουλήκια όπου κάθε φτέρνα, όπου μας εύρει μας πατεί...", προσδίδοντας την ατμόσφαιρα που φαίνεται στην ταινία η κ.Δήμαρχος και να συγκεντρώσει ότι πιο πολύτιμο έχουμε, το Ελληνικό κρασί!

Σήμερα λειτουργεί σαν Τράπεζα Ελλ-Οίνων, φυλάσσοντας 3 φιάλες από κάθε Ελληνική ποικιλία κρασιού που διασώζεται μέχρι σήμερα, τονίζοντας τον πλούτο της Ελληνικής βιοποικιλότητας σε έναν χώρο που η κρίση δεν χωρεί... γιατί είναι πολυτέλεια.