Κατασκευή Kελαριού "Υπόγεια Ταβέρνα" ΙΟΥΛ-ΑΥΓ2011.
Μία ξύλινη κατασκευή όπου περιλαμβάει ξύλινη ψευδοροφή και ξύλινες
θήκες για 1000 φυάλες κρασιού, έγινε στο κελάρι "Υπόγεια Ταβέρνα"
στο κέντρο της Αθήνας στο Καλλιμάρμαρο. Για την κασκευή αυτή χρησιμοποιήθηκαν
ξύλα από παλλέτες που περισυλέχθηκαν στην γύρω περιοχή.
Κατασκευή ψευδοροφής

Το πιο εντυπωσιακό αλλά και χρηστικό τμήμα της κατασκευής, είναι η
ξύλινη ψευδοροφή. Για την κατασκευή μας θα χρειαστήκαμε 20 κορμούς
ελάτου, 30 παλέτες συγκεκριμένης διάστασης, ούπα τοίχου και οικολογική
μπογιά. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν ένα τρυπάνι, μία σέγα,
έναν τροχό, ένα σφυρί και ένα πινέλο. Το συνολικό κόστος της κατασκευής
μας δεν ξεπέρασε τα 500 ευρώ.
|
Κατασκευή βάσης στήριξης με κορμούς

Περιμετρικά στον χώρο βιδώσαμε ένα πιχάκι στους τοίχους με ούπα, φροντίζοντας
να είναι στο ίδια ύψος και περίπου 30-35 εκ κάτω από το ταβάνι. Είναι
σημαντικό τα πιχάκια αυτά να είναι καλά βιδωμένα, για να μην μας έρθει
όλη η κατασκευή στο κεφάλι. Από πάνω τοποθετήσαμε τους κορμούς, αφού
μετρήσαμε τις αποστάσεις.
|
Τοποθέτηση ξύλίνου ταβανιού

Τα ξύλα από τις παλέτες είναι ένα πολύ ωραίο υλικό, το οποίο θα χρειαστεί
ξεκάρφωμα, τρύψιμο με τροχό και βάψιμο πριν την χρήση. Εμείς ακολουθήσαμε
τα παραπάνω βήματα και ύστερα φτιάξαμε πλαίσια των 15 ταβλών, τα οποία
και στη συνέχεια τοποθετήσαμε ακουμπιστά να πατήσουν πάνω στους κορμούς.
Φροντίζουμε οι ενώσεις των πλαισίων να γίνουν στο κέντρο των κορμών έτσι
ώστε να μην φαίνονται.
|
Κατασκευή ξύλινων θηκών

Οι θήκες για την οριζόντια αποθήκευση των φυαλών, γίνονται πολύ απλά
κατασκευάζοντας δύο παράλληλα ξύλα με ημικυκλικές υποδοχές για το στόμιο
του μπουκαλιού και για το πάτο του, σε απόσταση περίπου 15 εκ μεταξύ
τους. Τοποθετούμε δύο ξύλα σε 1 εκ απόσταση μεταξύ τους και κόβουμε
και τα δύο ταυτόχρονα με τρυπάνι και ειδικό ποτηράκι, διαμέτρου 3κ για
το στόμιο και 8-10εκ για τον πάτο. Τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε για
τον πάτο φροντίζουμε να είναι πιο χοντρά. Τέλος τρύβουμε να φύγουν οι
ακίβες και βάφουμε.
|
Συναρμολόγηση ραφιού
Φτιάχνουμε
2 πλαίσια ένα για το στόμιο και ένα για τον πάτο των φυαλών, βιδώνοντας
τα πιχάκια που φτιάξαμε και κολώντας τα με ξυλόκολα για μεγαλύτερη σταθερότητα.
Φροντίζουμε να δώσουμε μία ελαφρά κλίση προς τα εμπρός.
|
Η κατασκευή αυτή έγινε για το κελάρι "Υπόγεια Ταβέρνα" του εστιατορίου
"Cucina
Fresca" στο Καλλιμάρμαρο και είναι διαθέσιμo για επίσκεψη από
το κοινό, τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του εστιατορίου. |
| |